PSIHOLOGIE SPORTIVĂ
Foarte puțini sportivi pot să afirme cu onestitate că performanța lor nu a fost niciodată afectată de factori mentali sau psihologici. Aproape toți oamenii care activează într-un mediu competițional și încearcă să performeze la maximul capacităților lor au trăit atât urcușuri, cât și coborâșuri.
Îndoială și încredere, curaj și frică, nervozitate și echilibru, sunt câteva stări de psihologie care au un impact semnificativ asupra calității performanței sportive. Cu cât avem o înțelegere mai bună asupra complexei relații dintre minte și corp, cu atât vom fi mai lămuriți că pentru a realiza excelența, avem nevoie să fim pregătiți adecvat atât fizic, cât și psihic, în special la jocul de rugby.
Cercetările cât și experiența personală a antrenorilor de elită au confirmat că antrenamentul mental realizat pe baze științifice poate ajuta să ne pregătim mintea pentru a ne îmbunătăți performanțele fizice. O calitate foarte importantă pentru sportivi este atitudinea de învingător. Atitudinea este formată din gânduri, emoții, credințe , valori și trăiri asociate cu o anumită situație sau performanță. Pentru ca un sportiv să ajungă la excelență, el trebuie să-și dorească mult acest lucru. Totul pornește de la un vis, dar pentru ca visul să se împlinească sportivul trebuie să caute excelența.
Citim adesea în literatura de psihologie și presă despre sportivi care și-au depășit propriile limite fizice. Lance Armstrong a câștigat de câteva ori Turul Franței după ce în prealabil a învins o teribilă maladie care îi punea viața în pericol. Probabil că astfel de încercări ale vieții te fac mai puternic și dorința de a reuși este mai arzătoare și mai pătimașă. Astfel de persoane doresc să-și demonstreze că își pot realiza scopurile.
Orice sportiv are nevoie de psihologie!
Filmul ”Prefontaine” descrie viața unui alergător de legendă care avea o dizabilitate la membrele inferioare, ceea ce nu îl recomanda pentru sportul de performanță. Cu toate acestea, el a dezvoltat încă de copil o dragoste fără seamăn pentru atletism. Prin energia și determinarea de care a dat dovadă, el ajunge să doboare toate recordurile la probele atletice pe distanțe între 2000 și 10000 de metri, lucru nemaiîntâlnit până atunci. Fără o dragoste adevărată pentru sportul pe care îl practici și o dorință arzătoare să fii cel mai bun, nu există realizări de excepție. Ai nevoie de psihologie!
Antrenorii și părinții îți pot oferi sprijin și sfaturi, dar sportivul trebuie să facă restul. Doar el singur poate să continue chiar dacă este la capătul puterilor sau dacă apar tentații în jurul lui care să-l determine să renunțe.
După ce Steve Prefontaine a ajuns la apogeul carierei sale, a pierdut o cursă la Olimpiada de la Munchen, în fața lui Lasse Viren. Înfrângerea l-a făcut pe Prefontaine să ia în considerare retragerea din activitate. Atunci antrenorul său i-a spus: ”Dacă te hotărăști să continui, dimineața următoare voi fi pe pistă să continuăm pregătirea; dacă te hotărăști să renunți, atunci retrage-te. TU hotărăști. Eu nu îți pot antrena dorința”. Cea mai puternică energie vine din interior, indiferent dacă sportivul este începător sau performer de elită. De psihologie sportivă are nevoie orice practicant al sportului.
Vestea bună ar fi că dezvoltarea și menținerea unui nivel ridicat de autodeterminare este o abilitate psihologică care poate fi învățată de orice sportiv. Motivația este energie și autodeterminarea este cea mai puternică sursă de energie de care dispune sportivul. Motivația interioară ne dezvoltă dorința de a persevera la antrenamente, rezistența la stres, disconfort și energia care ne aduce tot mai aproape de realizarea scopurilor noastre.
Nu întâmplător, în cartea mea ”Psihologia Sportului”, capitolul despre motivație are următorul motto:
”Există doar o singură călătorie. Cea spre înlăuntrul tău”
Rainer Maria Rilke
Foto credit: Ovidiu Bujor
Autor: Dr. în Psihologie Sportivă Marius Crăciun
Vă invităm să descoperiți cartea domnului profesor „Psihologia sportului pentru antrenori”.
Pentru comenzi dați click pe AICI!
No Responses