
Cum să alegi un sport potrivit pentru copii în Cluj?
Să găsești un sport pentru copii în Cluj poate fi o adevărată provocare, cu toate că oferta este foarte generoasă. Ce anume trebuie să iei în considerare înainte de a lua o decizie?
La ora actuală, cele mai multe familii se confruntă cu provocări care pot împiedica dezvoltarea armonioasă a copiilor: sedentarismul, mâncarea industrială hipercalorică, atracția față de ecrane care poate ajunge pȃnă la adicție.

În acest context, sportul poate fi un ajutor de neprețuit pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Dacă ați ajuns pe această pagină, probabil căutați un sport care s-ar potrivi copilului dumneavoastră.
La Rugby Cluj Junior am identificat cȃteva criterii, evident subiective, dar care ni se par relevante cȃnd vine vorba de a alege un sport pentru un copil. În acest articol vă vom prezenta situaṭia și criteriile pe care le considerăm relevante. Ulterior puteți prelua structura aceasta astfel încât să vă faceți propria grilă de analiză și să o aplicați la alte sporturi. Apoi, împreuna cu copilul (sau copii) dvs, să faceṭi comparaṭii ṣi să încercați sportul care vi se pare cel mai potrivit.

Locații de antrenament?

Una dintre cele mai dificile situații cu care se confruntă părinții când vor să aleagă un sport pentru copii este distanța până la locația de antrenament și timpul petrecut în trafic.
Rugby Cluj Junior vine în sprijinul dumneavoastră cu mai multe locații de antrenament pentru copii, astfel:
Antrenamentele pentru minirugby, copii cu vârste între 3 și 12 ani sunt organizate în următoarele baze:
- Cluj-Napoca – Baza Sportivă Gheorgheni cu trei antrenamente săptămânal: luni, miercuri și vineri.
- Florești – terenul sintetic Decathlon din incinta VIVO Cluj, cu antrenamente marți și joi
- Comuna Iclod – Pe stadionul ”Iclod Arena”, antrenamente marți și joi.
- Câmpia Turzii – partenerii noștri de la Leii Câmpia turzii se antrenează pe terenul din incinta complexului ”La Broscuța”
Antrenamentele pentru juniori, copii cu vârsta între 13 și 17 ani se desfășoară în Baza Sportivă Gheorgheni în fiecare zi de luni până vineri.
Antrenamente regulat

Antrenamentul trebuie să fie constant, progresiv, dar foarte important, trebuie să fie adaptat fiecărui individ în parte. Dacă aceste trei aspecte sunt îndeplinite ai garanția unui progres în ceea ce înseamnă dezvoltarea armonioasă a organismului.
Succesul sportiv este rezultatul muncii unei persoane, calitățile fizice cu care o persoană este înzestrată pot doar să facă drumul mai ușor, da nu înlocuiesc munca care trebuie depusă.
Stabilitatea antrenamentelor
La Rugby Cluj Junior programul de antrenament este bine stabilit, constant și adaptat în funcție de orarul majorității școlilor, astfel încât cei mai mulți dintre copii să se poată încadra în programul de antrenament. Predictibilitatea noastră ajută astfel părinții și copiii în organizarea cât mai eficientă a timpului.

Sănătatea copiilor este pentru clubul nostru cea mai importantă, de aceea, atunci când sunt furtuni anulăm antrenamentele (3 – 5 antrenamente/an). Suntem conștienți de faptul că antrenamentul în aer liber expune copiii la factori climatici diverși: ploaie, vânt, ninsoare, soare, etc., iar cu o echipare și hidratare corespunzătoare antrenamentele în aer liber întăresc sistemul imunitar al copiilor. Astfel, pe întreaga perioadă a anului antrenamentele noastre se desfășoară în aer liber, dar diferă foarte mult de la un anotimp la altul.
Singurele modificări ale orelor de antrenament la echipele noastre sunt pe perioada iernii, odată cu schimbarea orei de vară/iarnă.

Antrenamente grupate pentru toate categoriile
Ai doi sau mai mulți copii? Nici o problemă. La Rugby Cluj Junior toate grupele de copii se antrenează în același interval orar.

Știm că o mare problemă a famiilor cu mai mulți copii este programul, care diferă pe criterii de vârstă. De aceea fiecare grupă de copii din clubul nostru are antrenor/antrenori proprii. Nu mai trebuie să îi aduci în zile sau ore diferite, un singur drum e suficient.
Competiții
Antrenamentele fără competiții sunt la fel ca școala fără examene. A te antrena nu este un scop în sine. Competițiile motivează copiii, le crează dorința de progres și de autodepășire, iar prin competiții ei doresc să își arate valoarea.

La Minirugby participăm regulat cu copiii la turnee, atât pe plan regional cât și național. Pe lângă distracția de pe teren, dorim să ne cunoaștem și țara, astfel deplasările mai lungi sunt adevărate tabere pentru copii în zone mai cunoscute sau mai puțin cunoscute (Gura Humorului, Constanța, București, Timișoara, Sighișoara, Baia Mare, etc.), iar cantonamentele au întotdeauna și scopuri distractive pe lângă seriozitatea antrenamentelor.

Și juniorii U14, U15 și U16 sunt înscriși în competiții, dar aici deja începem să vorbim de rugby mai mult decât de distracție, de o pregătire fizică, tehnică și tactică mult mai avansată și de o doza mai mare de seriozitate. Dar cu toate astea, sportul trebuie făcut de plăcere, iar noi încercăm să organizăm pentru toți copiii antrenamente cât mai frumoase, astfel încât să fie nerăbdători până la următoarea întâlnire.
Sport pentru copii de orice fel

Pentru majoritatea sporturilor există un ”tipar” din punct de vedere fizic, un ideal. Există din păcate preconcepția ”tu da, tu nu”, iar din acest punct de vedere mulți dintre copii se demoralizează și nu mai vor să încerce niciun sport, trăind astfel cu teama de a fi respinși încă de la vârste fragede. În lumea rugby-ului lucrurile stau altfel, fiecare copil având locul său în echipă.
Contează greutatea?
Din punct de vedere somatic, fiecare persoană face parte din cele trei categorii:
- ectomorf
- mezomorf
- endomorf

Există bineînteles influențe între categoriile menționate, care sunt definite de stilul de viață și alimentație, dar ceea ce vrem noi să subliniem este faptul că, fiecare persoană, poate să își dezvolte mai ușor cel puțin una dintre calitățile motrice de bază:
- forță
- viteză
- îndemânare
- rezistență
- mobilitate.
Într-o echipă de rugby (începând cu Under 14) sunt 15 jucători pe teren distribuiți pe 10 posturi diferite. Chiar dacă unele posturi sunt asemănătoare, ele sunt diferențiate de calitatea motrică definitorie, astfel, cu siguranță în orice echipă de rugby orice copil își poate găsi locul.
Este și pentru fete?

Da! Rugby-ul este în primul rând despre mișcare, despre socializare și experiențe noi. Până la 14 ani fetele joacă în echipe mixte cu băieții, iar dupa aceea există competiție de rugby 7s, pentru junioare și senioare.
Reguli adaptate fiecărei vârste
Categoriile de grupe în România sunt anii de naștere, fiecare categorie fiind formată din 2 generații de copii până la U14, astfel: U8, U10, U12, U14. De la juniori U15, categoriile sunt pentru fiecare generație în parte, dar orice echipă are posibilitatea să folosească și copii cu un an mai mici.
Începând de la U8, unde scopul principal este buna dispoziție și joaca, se introduc treptat reguli noi, iar de la vârsta de 16 ani se aplică regulamentul complet al jocului de rugby, exceptând grămada ordonată.
De la ce vârstă pot începe copii rugby-ul?
BabySport este grupa de la Rugby Cluj Junior în care copii între 3 și 6 ani se joacă și de distrează împreuna. La această vârstă scopul nostru este dezvoltarea calităților și a deprinderilor motrice de bază, dar ne jucăm și cu mingea de rugby pentru a condimenta antrenamentele.

Până la ce vârstă se fac înscrieri?
La rugby Cluj Junior cei mai mari sunt copiii născuți în 2006 (17 ani), dar nu este niciodată prea târziu să te înscri. Dacă îți dorești să faci mișcare și să faci parte dintr-un colectiv, ești binevenit la orice vârstă, însă dacă scopul tău este performanța sportivă va fi mai greu, dar nu imposibil. Cu siguranță o să găsețti un grup care te va primi cu brațele deschise.
Cine se ocupă de copii?
- Alin Miclăuș, manager – desemnat antrenorul anului 2022 în România la categoria Minirugby
- Horea Hîmpea, dir. tehnic juniori – fost antrenor al loturilor naționale de juniori și al României A, al echipei de seniori Universitatea Cluj și echipei de juniori CS Gens Cluj
- Gabriel Rusu, dir. tehnic minirugby
- Csaba Gal, preparator fizic – cel mai titrat jucător de rugby din Cluj cu 88 de selecții la echipa națională și participant la 3 ediții ale Cupei Mondiale de Rugby
- Răzvan Roman, antrenor – fost antrenor al echipei de juniori CS Gens Cluj și al echipei de seniori a Universității Cluj
- Andrei Ballok, antrenor – fostul căpitan al echipei naționale U20 a României
- Cosmin Todoran, antrenor – fost component al echipei naționale U18 a României
- Alin Uțiu, antrenor – fost antrenor colaborator al echipei CSS Viitorul Cluj
- Nelly Miclăuș, instructor BabySport – cadru didactic în învățământul preșcolar cu peste 10 ani vechime și instructor sportiv
Pentru că ne dorim să creem și următoarea generație de antrenori, Alex Chira și Diana Tamaș sunt antrenori asistenți și vin din cadrul grupului nostru de sportivi.

Cât costă activitățile sportive?
Costul lunar pentru antrenamente este de 150 lei lunar.
Costurile cu competițiile
Costurile competițiilor variază foarte mult de la o deplasare la alta, în funcție de distanță, numărul nopților de cazare și numărul de mese. Clubul încearcă să atragă sponsori pentru a acoperi o parte cât mai mare din cheltuieli, toți banii veniți de la sponsori fiind folosiți în acest scop, diferența urmând a fi acoperită de către părinți.
Palmares
- 2018
- Locul II național U10 (echipa se numea U Cluj)
- 2019
- Locul III Național U12
- 2020 – 2021
- pauză competițională din cauza pandemiei COVID 19
- 2022
- Campioni Naționali U10
- Campioni Naționali U14
- Locul III Național U15
Palmaresul sportiv este important pentru noi, demonstrează faptul că acești copii vin cu plăcere la antrenament, iar Rugby Cluj Junior funcționează, dar adevărata performanță este faptul că la antrenamentele noastre participă peste 150 de copii.
Valorile promovate de rugby
Disciplină – Respect – Integritate – Pasiune – Solidaritate
La Rugby Cluj Junior fiecare copil este binevenit, indiferent de naționalitate, etnie, religie sau rasă. Vă garantăm că toți copiii sunt tratați la fel de către toate persoanele implicate în formarea și educarea lor. De altfel, la antrenamentele noastre participă copii români, maghiari, francezi, englezi, australieni, filipinezi, romi.

Relația cu familia
Suntem un club deschis la orice propuneri sau solicitări din partea orcărei persoane dispuse să ne ajute, dar deciziile în ceea ce privește antrenamentele, organizarea turneelor, a deplasărilor și ale oricăror evenimente este decisă de membrii clubului, ținând cont bineînțeles și analizând toate sfaturile primite.
De altfel, considerăm că locul părintelui este în tribună, unde chiar ne dorim să se afle, iar al antrenorului în teren. Susținem încurajarea copiilor, dar nu suntem de acord cu scandările de niciunfel împotriva echipei adversei.
Voluntariatul părinților în cadrul clubului este un locuru foarte important pentru noi dar numai în cazul în care acest ajutor este cerut de către conducerea clubului.
Ești interesat să îți înscrii copilul la Rugby Cluj Junior?

0 Comments